Ένα ακόμη πάρτι διαφθοράς αποκαλύπτουν οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων. Υπερτιμολογήσεις που ζημίωσαν με επιπλέον 104 εκατ. ευρώ το ελληνικό Δημόσιο για την κατασκευή της Εγνατίας Οδού, έχουν φέρει ήδη στο φως οι πρώτοι έλεγχοι των συμβάσεων του έργου.

Σε έλεγχο που έγινε πριν από δυο μήνες από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε τρεις εργολαβίες της Εγνατίας Οδού, αποκαλύφθηκαν υπερτιμολογήσεις 104 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, πρόκειται για συμβάσεις που αφορούσαν τα τμήματα Παναγία-Γρεβενά, Δερβένι-Σέρρες-Προμαχώνας και Αρδάνιο-Ορμένιο που είχαν κατασκευαστεί από τις εταιρείες ΑΤΤΙΚΑΤ και Παντεχνική.

Πρόβλημα έχει ωστόσο προκύψει για την επιστροφή των χρημάτων αυτών στα δημόσια ταμεία καθώς οι δύο αρμόδιες εταιρίες έχουν «υπαχθεί» στο άρθρο 99 πε΄ρι πτώχευσης. Έτσι το υπουργείο αναζητά τώρα τρόπους προκειμένου να ανοίξει η νομική οδός που θα επιστρέψει τα σπαταληθέντα χρήματα στο Ελληνικό Δημόσιο.

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης, έδωσε εντολή στο Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων να προχωρήσουν σε εξονυχιστικό έλεγχο και των υπόλοιπων συμβάσεων της Εγνατίας Οδού, καθώς, όπως αναφέρει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Γιώργος Δέδες, «υπάρχουν υποψίες και για άλλες συμβάσεις» και θα αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες.

Πηγή: tvxs.gr