Σωτήριοι αποδεικνύονται για τους αυτοκινητοδρόμους που τελούν υπό κατασκευή οι πόροι του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» χάρη στη ρύθμιση για καταβολή του 100% της κοινοτικής χρηματοδότησης στα έργα του τρέχοντος ΕΣΠΑ, το Δημόσιο «διέσωσε» τους απαιτούμενους πόρους για την ολοκλήρωση των έργων. Ηδη έχει αποπληρωθεί το σύνολο των οφειλών προς τους παραχωρησιούχους, που συσσωρεύθηκαν λόγω capital controls, και οι πληρωμές «τρέχουν».
Ειδικά για το τμήμα Ξυνιάδα –Τρίκαλα του Ε65 η πρόεδρος του έργου βρίσκεται στο 66,5%. Μέχρι το τέλος του έτους θα καταβληθούν 62,6 εκατ. ευρώ της χρηματοδοτικής συμβολής και σε αποζημιώσεις 9,9 εκατ. ευρώ προς τον κατασκευαστή και 1 εκατ. ευρώ στον παραχωρησιούχο. Η χρηματοδοτική συμβολή αποπληρώνεται με την καταβολή 127,8 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ απομένει και 1 εκατ. ευρώ αποζημιώσεων προς τον παραχωρησιούχο.
Το κρίσιμο σημείο ωστόσο είναι η υποχρέωση ολοκλήρωσης των έργων έως τον Μάρτιο του 2017. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι κατασκευαστικές εταιρείες θα φανούν αντάξιες των περιστάσεων.
Μένει να το δούμε…

Τ.Π.