Σικελία, Μαφία, συμβολισμοί και ατμοσφαιρική δράση…. Στην εξαιρετική ιταλική ταινία – αστυνομικό δράμα- Salvo, που προβάλλει τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου η Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων. Ένα ξεχασμένο είδος ταινιών, που δεν έχει αντιμετωπιστεί ισότιμα από τα σύγχρονα ρεύματα, επαναφέρει νουάρ ρυθμούς και με εξαιρετικό μινιμαλισμό και γυρίσματα, προσφέρει 100 μαγικά λεπτά.
ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο Σάλβο είναι ο νεαρός μπράβος ενός μαφιόζου, ο οποίος αναλαμβάνει να βγάλει από τη μέση έναν αντίπαλό του. «Μάρτυρας» της δολοφονίας είναι η τυφλή αδελφή του θύματος, στην οποία ο Σάλβο χαρίζει τη ζωή κρύβοντας την αλήθεια από το αφεντικό του. Λιτό αστυνομικό θρίλερ που ρίχνει το βάρος του στους χαρακτήρες και κέρδισε το βραβείο της Εβδομάδας Κριτικής του Φεστιβάλ Κανών.
ΚΡΙΤΙΚΗ
Απίθανα ατμοσφαιρικό, ολιγόλογο και μινιμαλιστικό, το μεγάλου μήκους ντεμπούτο του ιταλικού διδύμου φιλμάρει καθηλωτικά τη μαφία του Παλέρμο, το φως και το σκοτάδι και, κυρίως, την ψυχή του εκτελεστή Σάλβο.
Το αστυνομικό αυτό θρίλερ ποντάρει σε μια απλή, μα ωραία ιδέα, κρατά αποστάσεις από τα δακρύβρεχτα συναισθήματα, εστιάζει στα διλήμματα των χαρακτήρων του και επιμένει στην κινηματογραφική ουσία. Βραβείο στο τμήμα Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Κανών.
Οι δύο εμπνευσμένοι Σικελοί σκηνοθέτες παραθέτουν την ιστορία φιλτραρισμένη από μια επιδέξια, αντι-ακαδημαϊκή φόρμα. Η οπτική τους γωνία γοητεύει τον θεατή που συμμετέχει στα δράση καθώς επεξεργάζεται νοητικά τους συμβολισμούς (της τύφλωσης κ.α.) κι ενώ κορυφώνεται  σταδιακά η ίντριγκα. Είναι ένα λεπτοδουλεμένο σενάριο, με πολλαπλές αναγνώσεις που μας δίνει το στίγμα του με χειρουργική ακρίβεια, πλάνο προς πλάνο, σεκάνς προς σεκάνς. Ενώ οι αρχικές πληροφορίες αφήνουν κάποια υπονοούμενα στην δραματουργία που ξαφνιάζουν, παραπλανούν και προκαλούν την τραγική σύγκρουση στους χαρακτήρες, ανεβάζοντας έτσι το ενδιαφέρον και την αγωνία στα ύψη, μέχρι το φινάλε.
Info
Σκηνοθεσία: Φάμπιο Γκρασαντόνια, Αντόνιο Πιάτσα
Σενάριο: Φάμπιο Γκρασαντόνια, Αντόνιο Πιάτσα
Πρωταγωνιστούν: Σαλέχ Μπάκρι, Σάρα Σεραϊόκο, Λουίτζι Λο Κάσιο, Μάριο Πουπέλα
Διάρκεια: 100
Χώρα: Ιταλία
Ετος: 2014
Είδος: Αστυνομικό δράμα
ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ
Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016, στον δημοτικό κινηματογράφο, μύλος Ματσόπουλου.
Ωρα έναρξης 21.45
Εισιτήρια: Κάρτα μέλους 20 ευρώ (10 ευρώ για άνεργους/φοιτητές) συν 2 ευρώ ανά ταινία. Μη μέλη 5 ευρώ.