Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, οι Τοπικές Διοικήσεις Τρικάλων και Καρδίτσας, της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών πραγματοποίησαν στις 15 έως 19 Απριλίου 2015, 5νθήμερη εκδρομή (3 διανυκτερεύσεις), στην Κωνσταντινούπολη, για όλα τα μέλη και τις οικογένειες τους. Στην εκδρομή μας συμμετείχαν (95) εκδρομείς και πραγματοποιήθηκε με δύο (2) τουριστικά  λεωφορεία.

Αναχωρήσαμε αργά το απόγευμα της Τετάρτης (15-4-2015), με  συναισθήματα διάχυτα και τόσο έντονα μέσα μας. Αδύνατον να τα περιγράψουμε  επακριβώς. Η χαρά, η νοσταλγία του άγνωστου που θα συναντούσαμε, η προσμονή  των όσων έμελε να γνωρίσουμε και να βιώσουμε θα ήταν ο μεγαλύτερος σταθμός μας. Μετά από διάφορες στάσεις, που πραγματοποιήσαμε σε προεπιλεγμένα σημεία στον δρόμο μας, περνώντας την γέφυρα του ποταμού Έβρου αφήσαμε τη Χώρα πίσω μας και εισήλθαμε πλέον στο Τούρκικο έδαφος. Διανύσαμε την πεδιάδα της Ανατολικής Θράκης και νωρίς το πρωί της Πέμπτης φτάσαμε στην αξιοθαύμαστη Κωνσταντινούπολη, βλέποντας την πρώτη ανατολή του ηλίου στην Πόλη.

Η είσοδος μας στην Πόλη ξεκινά με την επίσκεψη μας στην εκκλησία της Παναγίας Ζωοδόχου πηγής στο Μπαλουκλί, με το θαυμαστό Αγίασμα, τα παραδοσιακά ψάρια και τους τάφους των Πατριαρχών και Ευεργετών. Συνεχίσαμε για την Παναγία των Βλαχερνών όπου εψάλη ο Ακάθιστος Ύμνος για πρώτη φορά το 626μ.χ. Νιώσαμε ένα πρωτόγνωρο δέος και μία θρησκευτική κατάνυξη καθώς προσευχόμασταν στους ναούς. Μετά την τακτοποίηση μας στο ξενοδοχείο αναχωρήσαμε για το Φανάρι, όπου επισκεφτήκαμε την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου, στη οποία στεγάζεται το Ελληνικό Οικουμενικό Πατριαρχείο. Εκεί συναντηθήκαμε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα σε σχετικό αίτημα μας, κατόπιν συμβολής του Ηγουμένου της Ι.Μ. Παναγίας Σπηλιάς Αγράφων, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά!!! Συνεχίσαμε με κρουαζιέρα, στα στενά του χιλιοτραγουδισμένου Βοσπόρου, με τις αντιθέσεις των χρωμάτων και των κτηρίων της Ασιατικής και της Ευρωπαϊκής Τουρκίας.

Την επόμενη ημέρα, μετά το πρωινό μας ξεκινήσαμε με την επίσκεψή μας στην Μονή της Χώρας με τα σπάνια ψηφιδωτά, καμωμένα με φλύδα χρυσού και ανεξίτηλα  χρώματα που αποτελούν σημείο αναφοράς μελετητών της τέχνης από όλον τον κόσμο, τον Ιππόδρομο με τον Αιγυπτιακό Οβελίσκο, την Γερμανική Κρήνη του 1898 και καταλήξαμε στην ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ.   Είναι δύσκολο να αποτυπωθεί με λέξεις το δέος που αισθάνεται κανείς μόλις περάσει το κατώφλι της Αγίας Σοφίας και αντικρίσει το εσωτερικό της. Κάποιες χρυσές ψηφιδωτές τοιχογραφίες, παραμένουν αδιαμφισβήτητοι μάρτυρες του μεγαλείου που χαρακτηρίζει αυτό το σπουδαίο βυζαντινό έργο. Κατόπιν επισκεφτήκαμε το παλάτι Τόπ Καπί, το Μπλε Τζαμί  και το Παλιό Υδραγωγείο της Πόλης (Βασιλικές δεξαμενές). Στη συνέχεια των επισκέψεών μας σειρά είχε η κλειστή αγορά Καπαλί Τσαρσί, με τα (4.000) καταστήματα για τα ψώνια μας. Μετά την επιστροφή μας στο ξενοδοχείο και την ολιγόωρη ξεκούρασή μας, ακολούθησε διασκέδαση με χορούς- τραγούδια της Ανατολής αλλά και ελληνική μουσική σε γραφικά κέντρα της περιοχής.

Το Σάββατο (4η  ημέρα), μετά το πρωινό μας, διασχίσαμε με τα λεωφορεία μας την κρεμαστή γέφυρα του Βοσπόρου, αφήνοντας πίσω την Ευρωπαϊκή Κωνσταντινούπολη και περάσαμε στην Ασία. Με ναυλωμένο καράβι ταξιδέψαμε στα μαγευτικά Πριγκηπόνησα με τα γραφικά παϊτονια- άμαξες και τις όμορφες βίλες. Συγκεκριμένα, αρχικά επισκεφτήκαμε την Θεολογική Σχολή της Χάλκη….. περπατώντας το φανταστικό καταπράσινο τοπίο που κυριαρχεί στο νησί ….και την εκκλησία της Αγίας Τριάδος, εντός της οποίας βρίσκεται η σπάνια εικόνα της Μαύρης Παναγιάς. Κατόπιν, κατευθυνθήκαμε την Νήσο Πρίγκηπο, όπου εκείνη την στιγμή γινόταν το αδιαχώρητο από επισκέπτες. Επιστρέφοντας στην Πόλη, μετά το γεύμα μας επισκεφτήκαμε την Αιγυπτιακή αγορά, ψωνίζοντας μπαχαρικά, λουκούμια, γλυκά, παστουρμάδες κ.λ.π. Η μέρα μας έκλεισε με την επίσκεψή μας στην Πλατεία Ταξίμ….στην οποία παρότι τυγχάνει τεράστια με πλάτος, δεν μπορούσες να περπατήσεις από την πολυκοσμία.

Την Κυριακή, τελευταία μέρα διαμονής μας στην Βασιλεύουσα, την Πόλη των πόλεων, μετά το καθιερωμένο μας πρωινό ξεκινήσαμε για την παρακολούθηση της Κυριακάτικης Θείας λειτουργίας στο Πατριαρχείο, όμως πιο πριν επισκεφτήκαμε ένα ακόμη μέρος που θέλαμε να το δούμε διακαώς ….την Μεγάλη του Γένους Σχολή, που βρίσκεται επίσης στην περιβόητη συνοικία του Φαναριού.

Κατόπιν, παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής, αντικρίσαμε βλέμματα χαράς- ικανοποίησης και μόνο θετικά σχόλια ακούσαμε από τους συμμετέχοντες και αυτό μας χαροποίησε ιδιαιτέρως. Γυρίσαμε στην πατρίδα μας έχοντας διευρύνει τους ορίζοντες μας στο χώρο και στο χρόνο, έχοντας αποκτήσει ουσιώδεις γνώσεις που μόνο από ψιλοακούσματα  τύχαινε να γνωρίζουμε, δημιουργώντας μία σφαιρική άποψη μετά την πραγματική εικόνα που συναντήσαμε και βιώσαμε για το καθετί.

Νιώθουμε την υποχρέωση να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες, τόσο προς την πατριώτισσα ξεναγό μας στην Πόλη, κ. Μαρίζα (Λαρισαία), η οποία ήταν άψογη στην δουλεία της και κατατοπιστική, όσο και προς τους οδηγούς μας- το Τουριστικό Γραφείο του ΚΤΕΛ Τρικάλων και το Τουριστικό Πρακτορείο ¨ΚΑΤΣΙΦΟΣ ¨ στην Καρδίτσα, οι οποίοι συνέβαλλαν τα μέγιστα ώστε, εκτός από το να πάμε και να επιστρέψουμε ασφαλείς, η εκδρομή μας να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και να αποκομίσουν οι συμμετέχοντες  τις καλύτερες εντυπώσεις.

 Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλα τα μέλη- φίλους μας, που συμμετείχαν, παρότι ήταν μια δύσκολη υπηρεσιακά περίοδος, αλλά και τους Διευθυντές Αστυνομίας Τρικάλων και Καρδίτσας, κ. ΓΡΑΒΑΝΗ Αθανάσιο και κ. ΚΑΡΑΠΙΠΕΡΗ Βασίλειο αντίστοιχα, για την διευκόλυνση που παρείχαν στα  μέλη μας.

Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε, έναν ένθερμο υποστηρικτή της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, τον Πρόεδρο του ΚΤΕΛ Τρικάλων, κ. ΤΖΑΤΖΑΚΗ Βασίλειο, ο οποίος δια του τηλεφώνου αυτή την φορά δήλωσε την στήριξή του, σε μελλοντικές δραστηριότητες των Τοπικών μας.