Στον χαιρετισμό και την τοποθέτησή του ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Χρ. Σιμορέλης στη Διημερίδα στο Περτούλι με θέμα «Πολιτικές ανάπτυξης ορεινών όγκων -Οι απαντήσεις των τοπικών κοινωνιών στην κρίση», ανέφερε τα εξής:

Αρχικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές  για τη πρόσκληση. Με μεγάλη χαρά, θα καλωσορίσω με τη σειρά μου, αυτή τη διημερίδα με θέμα την ανάπτυξη των ορεινών όγκων. Εκτός από ένα σημαντικό αναπτυξιακό θέμα που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της Κρίσης, μας δίνει την ευκαιρία να βρεθούμε εδώ στο Περτούλι, σε μία μαγευτική τοποθεσία της πατρίδας μας.

Είναι κρίσιμης σημασίας, να οργανώσουμε ως κοινωνία, καινοτόμες ενέργειες ώστε να ξεπεράσουμε τον ύφαλο της κρίσης και της ανεργίας. Ο βασικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι με ανάπτυξη και δημιουργίας αξίας. Η παρελθούσα πενταετία έδειξε ότι η νεοφιλελεύθερη συνταγή της λιτότητας αύξησε την ανεργία, έσβησε την ανάπτυξη και το επιχειρείν και αποσάθρωσε το σύνολο της οικονομίας. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, βλέπουμε από μεριάς των εταίρων ότι δεν υπάρχει διάθεση να μας αφήσουν να απεμπλακούμε από το συνεχή έλεγχο και τα μέτρα και να σταθούμε στα πόδια μας. Την στιγμή που λαμβάνει χώρα μία σκληρή διαπραγμάτευση για το σύνολο της χώρας, όλοι μας πρέπει και μπορούμε να βοηθήσουμε στη βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης.

Οι ορεινές περιοχές του τόπου μας, ως αδιάσπαστη ενότητα του φυσικού του πλούτου, όλα αυτά τα χρόνια αποτέλεσαν πεδία αρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου με τη φύση, φυσικά τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, αλλά και σημαντικά πεδία ανάπτυξης. Όπως οι άνθρωπο που κατοικούσαν παλαιότερα σε αυτά τα βουνά, έτσι και εμείς πρέπει να βρούμε σημεία επικοινωνίας με αυτή τη φύση. Ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση, ώστε αυτό που παραλάβαμε να το βρουν και αυτοί που θα έρθουν μετά από μας.

Η σημασία της αειφόρου διαχείρισης, ανάπτυξης και προστασίας των ορεινών περιοχών μας, με τη στήριξη της Κυβέρνησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των έγκριτων και καταρτισμένων επιστημών που διαθέτει η χώρας μας, αλλά περισσότερο με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, έρχεται να αθροιστεί στη συνολικότερη προσπάθεια της χώρας μας για ανάπτυξη και πρόοδο.

Καταρχάς, το κομμάτι του τουρισμού είναι εξαιρετικά σημαντικό.  Εδώ εντάσσεται η υποστήριξη πρωτοβουλιών αγροτικού ή άλλων μορφών τουρισμού που θα σέβονται το φυσικό περιβάλλον και τη τοπική κοινωνία. Η βελτίωση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς που κρύβει αυτός ο τόπος. Τα λαογραφικά μουσεία, οι μονές και οι αρχαιολογικοί χώροι.  Πρέπει να ενθαρρυνθεί η λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων όλο το χρόνο, ώστε να μην υπάρχει εποχιακή υπεραπασχόληση και διαφυγόντα κέρδη. Με λίγα λόγια, οι ορεινές περιοχές μας σε επίπεδο φυσικού πλούτου δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα χειμερινά θέρετρα της κεντρικής Ευρώπης. Με την κατάλληλη ανάπτυξη των υποδομών και την ενίσχυση της πολιτισμικής ταυτότητας του τόπου θα είναι σε θέση να τα ανταγωνιστούν. Ας σημειώσουμε ότι τα Μετέωρα αποτελούν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που έρχονται από όλο τον κόσμο να το δούνε. Ο πολιτισμός και η διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας είναι  σημαντικό κλειδί για την ανάπτυξη του Τουρισμού.

Επιπλέον, η ανάπτυξη συνεταιρισμών και η ενίσχυση όσων υπάρχουν είναι τεράστιας αναπτυξιακής σημασίας μέτρο. Σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση το προϊόν να έχει τοπική σήμανση. Δηλαδή το Brand Name να συνδέεται άμεσα στο μυαλό του καταναλωτή με το σύνολο της Περιοχής. Ήδη από πολύ παλιά όσες περιοχές επέλεξαν να αναπτυχθούν με αυτό τον τρόπο ήκμασαν οικονομικά και έγιναν γνωστές παντού.

Έπειτα, αναγκαία είναι η προστασία του Περιβάλλοντος, ειδικά όσον αφορά δραστηριότητες όπως το κυνήγι, το ψάρεμα και την υλοτομία. Να συνεχίσει να εφαρμόζεται η νομοθεσία και ο έλεγχος για παραβάσεις. Ακόμη να ενισχυθεί η συνεχής προστασία από τις πυρκαγιές και να αποτρέπεται η μόλυνση υδάτων.  Να γίνεται αποκατάσταση του τοπίου όπου χρειάζεται και προστασία της χλωρίδας και της πανίδας. Η πολιτεία οφείλει να πάρει κάθε μορφής μέτρο που  θα αποτρέπει ουσιαστικά τη φυσική καταστροφή .

Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω ότι δεν πρέπει να υπάρχει αντίφαση μεταξύ της προστασίας του Περιβάλλοντος και της οικονομικής ανάπτυξης. Το αντίθετο, πρέπει να κινούνται μαζί. Από μεριάς μας, ως Κυβέρνηση και ως κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε ώστε αυτά που συζητάμε να εφαρμοστούν.