Οι απώλειες μέχρι και 100% στην καλλιέργεια πεπονιού της Θεσσαλίας, ποικιλιών τύπου Γκάλια, που προκάλεσαν οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις του προηγούμενου διαστήματος, είχαν ως αποτέλεσμα οι λίγες και καλές στην αγορά ποιότητες να πληρώνονται τις τελευταίες μέρες από τους εμπόρους ακόμα και στα 30 λεπτά το κιλό, ενώ στη λιανική ξεπερνούν τα 90 λεπτά το κιλό στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, με ενδιάμεσο σταθμό τον ΟΚΑΑ, όπου οι χονδρέμποροι το διαθέτουν προς 40 λεπτά μέση τιμή. Στα 55-70 λεπτά, ανάλογα με την ποικιλία, πωλείται στην Κεντρική Αγορά της Θεσσαλονίκης.
«Όλες οι φυτεύσεις πήγαν στράφι», λένε χαρακτηριστικά οι παραγωγοί από τη Λάρισα.
Όπως εξηγεί ο παραγωγός Θανάσης Χάιδας, «εμείς φυτεύουμε σε σκάλες για να έχουμε ανά 20 μέρες όλο το καλοκαίρι συγκομιδή. Ο άστατος καιρός, με τις βροχές ανά εβδομάδα, είχε ως αποτέλεσμα κάθε σκάλα που κόντευε να ωριμάσει και είχε κατεβάσει ζάχαρα να χτυπιέται από τη βροχή. Καταστράφηκαν όλα τα πεπόνια».
Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο ένα ποσοστό 10% σώθηκε κι αυτό δεν έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά. «Στα 10 πεπόνια που μαζεύουμε, τα 8-9 τα πετάμε. Είναι όλα σαπισμένα κι αυτά που έμειναν έχουν αλλοιωθεί τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, γιατί το νερό αποσυντονίζει το πεπόνι στη διάρκεια της ωρίμανσης», τονίζει ο καλλιεργητής από τη Λάρισα, Δημήτρης Σταυροθόδωρος.
Μικρότερες ήταν οι απώλειες στα Τρίκαλα , εξαιτίας χαλαζόπτωσης σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες, ωστόσο, υπολογίζονται στο 40% της συνολικής αναμενόμενης συγκομιδής της σεζόν, διαπιστώνει ο γεωπόνος από τα Τρίκαλα, Νίκος Μεσδανίτης.
Αυτές τις μέρες συγκομίζονται τα τελευταία όψιμα, μέχρι τις 10-15 Αυγούστου, από περίπου 500 στρέμματα. Με μικρότερες αποδόσεις οι τελευταίες φυτεύσεις, στους 2,5 τόνους το στρέμμα, δίνουν λιγότερο ποιοτικό προϊόν εξαιτίας του καύσωνα των προηγούμενων εβδομάδων.
Η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται για τα καλά πεπόνια στα 20 λεπτά και πέφτει μέχρι τα 10 λεπτά για τις λιγότερο ποιοτικές ποσότητες. «Πέρσι, η τιμή τέτοια εποχή ήταν 8-10 λεπτά. φέτος, είναι καλύτερη, αλλά λόγω της απώλειας στην παραγωγή, το τελικό ισοζύγιο δεν θα είναι θετικό», εκτιμά ο ίδιος.

ypaithros.gr