Όλα δείχνουν ότι τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει σελίδα. Δεν είναι μόνον ηπαγκόσμια σημερινή εικόνα.

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τη ΜΟΥDY’S, η εκτίμηση του Προέδρου του ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ Μάριο Σεντένο  - του Επίτροπου της Ευρωπαϊκής Οικονομίας Πιέρ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ - της CITIGROUP – και πολλών άλλωνγια « καθαρή έξοδο» από τα μνημονιακά προγράμματα χωρίς τη καταφυγή σε « προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης» (ουσιαστικά σε νέο υβριδικό μνημόνιο, πρόταση την οποία υποστηρίζουν ο πρόεδρος της ΤτΕ, ο Ευαγγ. Βενιζέλος, η ΝΔ ).

Είναι το σύνολο των δεδομένων για τη πορεία της ελληνικής οικονομίας, τις επενδύσεις– εγχώριες και ξένες, την απασχόληση, τη βιομηχανική παραγωγή, τις εξαγωγές, την απόδοση των ελληνικών ομόλογων, την έκδοση 12μηνων έντοκων γραμματίων, τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, την εκπλήρωση τωνπροαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης  και την αντιμετώπιση του χρέους με φερέγγυες διευκολύνσεις βιώσιμης εξυπηρέτησής του.

Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν τη βεβαιότητα ότι το κυβερνητικό σχέδιο ανασυγκρότησης της παραγωγής – της δημόσιας διοίκησης – του κοινωνικού κράτους – της αυτοδιοίκησης, συνοδευόμενο μετά τον Απρίλη από Εθνικό Σχέδιο βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης και από συγκεκριμένο σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης, θα αποτελεί πεδίο πολιτικών διεργασιών για μια νέα πολιτική συμμαχιών πάνω σε σαφείς προγραμματικές βάσεις.

Αυτό ακριβώς είναι που δαιμονίζει - πουτρομάζει τη ΝΔ και όσους από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ θέλουν διακαώς την πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και μια νέα κυβερνητική συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Μια συμμαχία την οποία ξορκίζει η Φώφη Γεννηματά – επιμένοντας στις αποκλίσεις και με ΝΔ και με ΣΥΡΙΖΑ - αλλά την επιδιώκουν με πάθος  οι πρώην Υπουργοί – στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.
Οι επιλογές αυτές φάνηκαν κραυγαλέα στον τρόπο αντιμετώπισης του Σκανδάλου ΝΟΒΑΡΤΙΣ. Οι εμπρηστικές ομιλίες Σαμαρά – Γεωργιάδη – Βενιζέλου – Λοβέρδου στη Βουλή, η συνέντευξη Σαμαρά στους FINANCIALTIMES, επιδιώκουν  να δημιουργήσουν μια νέα διχαστική γραμμή υποτιθέμενης « υπεράσπισης της δημοκρατίας από τον αυταρχισμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ».

Με ακραίες ρητορείες  για « συμμορία Τσίπρα, Παπαγγελόπουλου, Εισαγγελέων καταπολέμησης της διαφθοράς, κουκουλοφόρων ψευδομαρτύρων», για « συνωμοσία», για « σκευωρία» και με χοντροκομμένες απόπειρες να βάλουν στο κάδρο των υποψιών και τους Υπουργούς Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ,προσπαθούννα μπλοκάρουν το έργο της κ. Τουλουπάκη και των άλλων Εισαγγελέων καταπολέμησης της διαφθοράς.

Στόχος τους να αποσπάσουν την προσοχή από την αναγκαία διερεύνηση πιθανών ενοχών πολιτικών προσώπων των Κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο Σκάνδαλο του εκτροχιασμού της φαρμακευτικής δαπάνης, της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος  και του εκμαυλισμού συνειδήσεων από τη ΝΟΒΑΡΤΙΣ και να δημιουργήσουν συνθήκες που θα πριμοδοτούσαν μια νέα συμμαχία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.
Η ψευδεπίγραφη διχαστική γραμμή Σαμαρά – Βενιζέλου υπονομεύει μια νηφάλια πολιτική αντιπαράθεση για τα αίτια της οικονομικής χρεοκοπίας της χώρας και την άρση τους, για τη νέα πολιτική φαρμάκου ως δημόσιου αγαθού ( που την προτείνει και η κ.Γεννηματά ), για τις προωθητικές μεταρρυθμίσεις που οφείλουμε να κάνουμε σε συνθήκες δημοσιονομικής ισορροπίας.

Υπονομεύει ακόμη τον δημιουργικό διάλογο για τις δυνατότητες που δίνει η λήξη της ασφυκτικής κηδεμονίας των δανειστών και των εκβιασμών τους, για τα δικαιώματα και τη ποιότητα ζωής στη νέα εποχή, για το περιεχόμενο της δίκαιης – βιώσιμης– ευφυούς  ανάπτυξης, για την ελληνική παρέμβαση στην εμβάθυνση της Ενωμένης Ευρώπης, αλλά και για την αντιμετώπιση της Τουρκικής επιθετικότητας, καθώς και για τηνεπιδίωξη μιας ευνοϊκής  για την Ελλάδα κατάληξης των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

Ουσιαστικά υπονομεύει τον δημιουργικό διάλογο για το μέλλον της χώρας, για το Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, για την αλλαγή σελίδας μετά τη λεηλασία και τη μνημονιακή περιπέτεια.
Αυτά που δεν θέλουν οι εκπρόσωποι του πολιτικού συστήματος εξουσίας που υπερχρέωσε την Ελλάδα, είναι ακριβώς αυτά που πρέπει να κυριαρχήσουν στη πολιτική ζωή μιας χώρας με τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα που δύναται να τα αξιοποιήσει για να περάσει στη νέα ιστορική φάση της ενάρετης ανασυγκρότησής της και της παγκόσμιας  αναγνώρισής της ως Πυλώνα Σταθερότητας και ευημερίας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Σάκης Παπαδόπουλος

Συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ