Οξύτατους τόνους χρησιμοποίησαν οι  πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Αντώνης Σαμαράς κατά του ΣΥΡΙΖΑ για ζητήματα που σχετίζονται με τη συνεχιζόμενη διερεύνηση κραυγαλέων Σκανδάλων διασπάθισης του δημοσίου χρήματος στα εξοπλιστικά προγράμματα, στο σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, στις προμήθειες, στη φαρμακευτική πολιτική, στην Υγεία. 

- Ο κ.Σημίτης αντέδρασε σπασμωδικά στην ανακοίνωση ανοίγματος των προσωπικών λογαριασμών του από την Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες. « Η ιστορία δεν γράφεται από τους περιστασιακούς ενοίκους της Εκτελεστικής Εξουσίας» δήλωσε. « Η προαναγγελθείσα επιχείρηση δίωξής μου δεν με αγγίζει. Είναι προφανές ότι η έρευνα στους λογαριασμούς μου είναι ευπρόσδεκτη. Δεν έχω τίποτε να κρύψω. Τα σχετικά δημοσιεύματα εστιάζονται σε συκοφαντίες. Στις συκοφαντίες θα απαντήσω αφού διαπιστώσω ποιοι εμπλέκονται». 

- Ο κ.Σαμαράς έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα « ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» της 17ης/11/18 με προκλητικές αναφορές στη « Σκευωρία» της Εξεταστικής και Προανακριτικής  Επιτροπής για το Σκάνδαλο ΝΟΒΑΡΤΙΣ που συνεχίζει να διερευνάται από την Δικαιοσύνη – από την  Γενική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, έχοντας και τον ίδιο στα διερευνώμενα πρόσωπα, μετά από κάποια μαρτυρική κατάθεση.  

Οι παρεμβάσεις τους έγιναν ασμένως αποδεκτές από τα Κόμματά τους, τα οποία συνεργάστηκαν στη Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. 

- « Είναι προφανές ότι ο πανικός σας προκειμένου να πλήξετε τη δημοκρατική παράταξη θα σας οδηγήσει να σπιλώσετε μέχρι και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Είστε αδίστακτοι. Τώρα φτάνετε στον Πρωθυπουργό της ΟΝΕ, του Ελσίνκι, της ένταξης της Κύπρου στη ΕΕ, των μεγάλων έργων που άλλαξαν την χώρα», δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛΛ κ.Γεννηματά, που ταυτόχρονα ανακάλυψε ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι « βαρίδι». 

- Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Ευ.Βενιζέλος διαπίστωνε : « Κάποιοι θέλουν να αμαυρώσουν το εμβληματικό πρόσωπο του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας. Ματαιοπονούν αλλά εκτίθενται και εκθέτουν τη Δικαιοσύνη». 

Η πολιτική ερμηνεία όλων αυτών των σπασμωδικών αντιδράσεων είναι ευεξήγητη. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ αισθάνονται ιδιοκτήτες του πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης  στην Ελλάδα και επιχειρούν με κάθε τρόπο την εκδίωξη των παρείσακτων και την παλινόρθωση του « γνώριμου» συστήματος εξουσίας. Η ΝΔ για να επανακτήσει τους « αξιολάτρευτους» θώκους της νεοφιλελεύθερης – διαπλεκόμενης με τους ισχυρούς του πλούτου – εξουσίας, το ΚΙΝΑΛΛ για να αισθάνεται κληρονόμος « της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που φτάνει έως τον Ελευθέριο Βενιζέλο» και να ξανασυνεργαστεί « προγραμματικά» με τη « μεταρρυθμιστική»  ΝΔ, διότι « ο ΣΥΡΙΖΑ μας έβριζε ως Γερμανοτσολιάδες και τώρα μας σπιλώνει ρίχνοντας λάσπη στον ανεμιστήρα…». 

Ευεξήγητη η ερμηνεία, κατανοητό το υπαρξιακό άγχος και η προσπάθεια του ΚΙΝΑΛΛ να βελτιώσει τους συσχετισμούς δυνάμεων με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρόκειται για μάχη οπισθοφυλακών : 

1ον, γιατί τα ζητήματα της Κάθαρσης από τα αίτια και τους υπαίτιους των εκρηκτικών ελλειμάτων, της υπερχρέωσης, της μετατροπής της Ελλάδας σε οικονομικό προτεκτοράτο των δανειστών της, μετά από ένα μεγάλο πάρτυ διαφθοράς – σπατάλης - συναλλαγών – ρεμούλας – εκμαυλισμού συνειδήσεων – δωροδοκιών και δωροληψιών – διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, είναι ηθικό και πολιτικό καθήκον προς μια κοινωνία που λεηλατήθηκε – που θέλει « πίσω τα κλεμμένα»  και προς μία χώρα που θέλει να αλλάξει σελίδα για να κερδίσει την ολιστική ανασυγκρότησή της.

2ον, γιατί οι επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για « δόγματα Πολάκη» προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά των πολιτικών αντιπάλων της Κυβέρνησης,  είναι – στην ουσία τους -  επιθέσεις προς τη Δικαιοσύνη, προς την Γενική Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προς την Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς, προς την Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες, προς τη Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, προς το ΣΕΥΥΠ… ως Όργανα καθοδηγούμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

3ον, γιατί η κατεύθυνση του ΚΙΝΑΛΛ να επιδιώκει « τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ» αγνοεί όλες τις διεργασίες στην Ευρώπη για Συμμαχία της Σοσιαλδημοκρατίας με την Αριστερά και πριμοδοτεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα του κ.Βέμπερ, την Ευρωπαϊκή Ακροδεξιά και τον νεοφιλελεύθερο δεξιό λαϊκισμό της ΝΔ του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. 

4ον, γιατί τα ζητήματα που ενδιαφέρουν τώρα τον λαό είναι  οι ασφαλιστικές και φορολογικές ελαφρύνσεις, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η επιδότηση ενοικίου σε 300.000 δικαιούχους  και των ασφαλιστικών εισφορών για νέους εργαζόμενους, οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η κατάργηση της περικοπής των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις, η επιστροφή των αναδρομικών, ο κατώτερος βασικός μισθός, η ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η επεκτασιμότητα των κλαδικών ΣΣΕ,  οι αναγκαίες προσλήψεις στην υγεία – την ειδική αγωγή – το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι – την εκπαίδευση, οι ελαφρύνσεις στη φαρμακευτική δαπάνη… και οι θέσεις που παίρνουν τα Κόμματα για τα δικαιώματά τους, για τα ζητήματα των συγκρούσεων ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία, για τις μεταρρυθμίσεις, για τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη… 

Η πολιτική των  Συμμαχιών διαφορετικών Πολιτικών Υποκειμένων, ήταν και είναι αντικειμενικά ένα πολύ δύσκολο ζήτημα,  που εκτός από ιδέες – μακρόπνοες στοχεύσεις – ιδανικά – κοινωνικά οράματα,   αγγίζει και τη ψυχολογική σφαίρα,  προσωπικές φιλοδοξίες, ατομικές στρατηγικές… Εάν την απαλλάξουμε από τον άκρατο υποκειμενισμό, από αγκυλώσεις – στερεότυπα -  αναζήτηση ρόλων, από αντιλήψεις για ενοικιαστές και ιδιοκτήτες  και την κάνουμε αναζήτηση αξιόπιστων προγραμματικών συγκλίσεων στα μεγάλα διακυβεύματα για την Ελλάδα της νέας εποχής στην Ευρώπη των ανθρωπιστικών αξιών που διεκδικούμε, μπορούμε να ελπίζουμε…

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΕΠΕΚΕ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ