Η πανδημία λοιμώξεων από κορωνοϊό δοκιμάζει τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο. Προφανώς και στην Ευρώπη (τραγική η κατάσταση στην Ιταλία) και στην Ελλάδα.

Στη παρούσα φάση, η Κυβέρνηση δείχνει να ακούει τις προτάσεις μας για ενίσχυση του ΕΣΥ και να ακυρώνει σχεδιασμούς για ΣΔΙΤ και μετατροπή Νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ.

Ο κ.Σταϊκούρας ανακοίνωσε την 13/3/ πρόσθετα μέτρα 70 εκατ. ευρώ για τις 2000 προσλήψεις επαγγελματιών υγείας στα Νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ, καθώς και για  έκτακτες δαπάνες για έξοδα μισθοδοσίας, προσλήψεις νέου προσωπικού, εξοπλισμό ΜΕΘ, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, καθαριότητα, φύλαξη, μεταφορά και ανάλυση δειγμάτων… Εκτιμά ότι οι πρόσθετες χρηματοδοτήσεις θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Εμείς μπορούμε να κάνουμε μια πιο αναλυτική πρόταση μέτρων, στη βάση της εικόνας που έχουμε για την ανταπόκριση του ΕΣΥ στις σημερινές και τις μελλοντικές ανάγκες, αλλά και για την ευρωπαϊκή διάσταση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν ώστε να υπάρξει καθολικό και αποτελεσματικό ευρωπαϊκό σύστημα πρόληψης, δημόσιας υγείας, επείγουσας περίθαλψης, που να αφορά και τους πρόσφυγες - μετανάστες στους καταυλισμούς και τους τουρίστες σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο.

1.    Χρειάζεται ένα δίκτυο δομών ΠΦΥ που να υποδέχεται με 24ωρη εφημερία, όλους τους ασθενείς με εμπύρετα νοσήματα και  συμπτώματα από το αναπνευστικό, για οδηγίες ή παραπομπή σε Κέντρα Αναφοράς για τον κορονοϊό. Το δίκτυο πρέπει να περιλαμβάνει ένα τουλάχιστον Κέντρο Υγείας ανά Νομό, ένα τουλάχιστον ΠΙ για κάθε μικρό Νησί, καθορισμένα ΚΥ για την Αττική και την Θεσσαλονίκη, ένα τουλάχιστον Ιατρείο για κάθε καταυλισμό προσφύγων - μεταναστών.

2.    Αναπτύσσεται το δίκτυο των 239 ΤΟΜΥ που είχαν προγραμματιστεί, με οικογενειακούς γιατρούς και Ομάδα Υγείας (νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικούς λειτουργούς, διοικητικό προσωπικό), καθώς  και η οργάνωση της νοσηλείας στο σπίτι. 

3.    Κάθε Νοσοκομείο οργανώνει εφημερία εμπυρέτων σε ειδικό  χώρο εκτός του ΤΕΠ. Οργανώνει ακόμη θαλάμους εμπυρέτων καταργώντας προσωρινά κλινικές ειδικοτήτων, προμηθεύεται περισσότερους αναπνευστήρες, καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας όλων των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ.

4.    Ενισχύεται το ΕΚΑΒ

5.    Επιτάσσονται κλίνες ΜΕΘ στα Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια για μεταφορά περιστατικών που δεν έχουν λοίμωξη από κορωνοϊό

6.    Ενισχύονται τα Κέντρα Αναφοράς του ΕΣΥ και περιορίζονται τα διαπιστευμένα Εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα

Στη βάση αυτή ο σχεδιασμός προσλήψεων γιατρών ΕΣΥ, πέραν εκείνων που ήδη προκηρύχθηκαν για τα Νοσοκομεία – τα Αυτόνομα ΤΕΠ – τα ΚΥ,  πρέπει να είναι :
-    500 νέες θέσεις Παθολόγων – Παιδιάτρων – Γενικής Ιατρικής – Ακτινολογίας – Μικροβιολογίας  για τα ΚΥ,
-    300 νέες θέσεις Παθολόγων – Παιδιάτρων – Γενικής Ιατρικής για τα ΠΙ, τις ΤΟΜΥ, τους Καταυλισμούς προσφύγων – μεταναστών 
-    1200 νέες θέσεις Παθολόγων – Πνευμονολόγων – Παιδιάτρων – Λοιμωξιολόγων – Ακτινολόγων – Μικροβιολόγων – Αναισθησιολόγων  για τα Νοσοκομεία

Οι θέσεις προκηρύσσονται άμεσα ως επικουρικών για μια 2ετία και παράλληλα ως μόνιμες θέσεις γιατρών ΕΣΥ με μοριοδότηση για τα Συμβούλια Κρίσης όσων εργάζονται ως επικουρικοί.

Ταυτόχρονα προκηρύσσονται άμεσα 3000 νέες θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στα Νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ, με μοριοδότηση των 2000 επικουρικών  που θα προσληφθούν τώρα.

ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ