Αυτόνομη και ανεξάρτητη καθίσταται πλέον η Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Σιαμάδων, παρά την Καστανιά Καλαμπάκας, με ενέργειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Θεόκλητου.

Μέχρι τώρα η Ιερά Μονή Αγ. Νικολάου Σιαμάδων ήταν μετόχι της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σταγιάδων Καλαμπάκας.

Το προσεχές Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020, στις 4 το απόγευμα θα γίνει και επισήμως πλέον η ενθρόνιση ως Καθηγουμένου της Μονής του Αρχιμανδρίτου π. Μακαρίου Ιακωβάκη

Για την ιστορία, όπως εξάλλου αναγράφεται και στις εντοιχισμένες επιγραφές του Ναού του Μοναστηριού, αναφέρουμε ότι ο Ναός κτίστηκε το 1807, το τέμπλο έγινε το 1815 και η αγιογράφηση του Ναού έγινε το 1821.

Εδώ και 10 και πλέον έτη στην Ι. Μονή Αγ. Νικολάου Σιαμάδων έχει εγκατασταθεί ο εκ Λυγαριάς Τρικάλων καταγόμενος Αρχιμανδρίτης π. Μακάριος Ιακωβάκης, ο οποίος προσέδωσε ιδιαίτερη αίγλη στο Μοναστήρι, το αναμόρφωσε, έκτισε καινούργια πτέρυγα κελιών ενώ πλέον είναι πολύ εύκολη η πρόσβαση στο Μοναστήρι από τον δρόμο που οδηγεί στην Καστανιά.

Δεν πρέπει δε να αποσιωποιηθεί το γεγονός ότι, μετά την εγκατάσταση στην Ι. Μονή Σιαμάδων του Αρχιμανδρίτου π. Μακαρίου Ιακωβάκη, το Μοναστήρι του Αγ. Νικολάου, που πανηγυρίζει στις 20 Μαΐου, μέρα της ανακομιδής των λειψάνων του Αγ. Νικολάου, έχει καταστεί πόλος έλξης πλείστων όσων προσκυνητών τόσο από την περιοχή μας, όσο και από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.

Να σημειώσουμε ότι ο Ηγούμενος π. Μακάριος, πριν ενταχθεί στις τάξεις του κλήρου ήταν Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού.

Το ερχόμενο Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020, είναι πλέον μια ιστορική ημερομηνία για το Μοναστήρι Σιαμάδων που ξεκινάει μια νέα πορεία.

trikalaola.gr