Ο Δήμος Καλαμπάκας και η  «Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ Ο.Τ.Α» (ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε), συμμετείχαν στο Διήμερο Συνέδριο Βιώσιμου και Δημιουργικού Τουρισμού "ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ" που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2016. Το Συνέδριο διοργάνωσαν το Δίκτυο "ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Θεσσαλίας, το γραφείο EUROPE DIRECT Θεσσαλίας ,το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, η Εταιρία Ανάπτυξης Πηλίου και το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας.
Το Συνέδριο Βιώσιμου και Δημιουργικού Τουρισμού "ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ" πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία, με την παρουσία 300 συνέδρων από όλη τη Θεσσαλία και πολλά μέρη της Ελλάδας. Το Συνέδριο άνοιξε με χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, και οι εκπρόσωποι του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος καθώς και της Εταιρείας Ανάπτυξης Πηλίου.
Από πλευράς του Δήμου Καλαμπάκας και της "ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε." - Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ - οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να προωθήσουν τους σημαντικούς τουριστικούς πόρους της περιοχής μας και να παρακολουθήσουν τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις σε θέματα όπως η ανάδειξη προορισμών εναλλακτικού τουρισμού, ο ρόλος του Place Branding, η δικτύωση φορέων εναλλακτικού τουρισμού, η δημιουργία πακέτων καθώς και εισηγήσεις στοχευμένες στα είδη εναλλακτικού τουρισμού που έχουν αναπτυχθεί σε επίπεδο Θεσσαλίας.
Τέλος, οι εκπρόσωποι της "ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε."-  Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ - πήραν μέρος  στις στρογγυλές τράπεζες συμβουλευτικής σε θέματα Δικτύωσης - Διαμόρφωσης Τουριστικών Πακέτων - Χρηματοδοτικών Εργαλείων - Κοινωνικής Οικονομίας και Δικτύωσης Ορειβατικών Συλλόγων Θεσσαλίας με τις οποίες ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα του συνεδρίου.