Το Μουσείο περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή πτηνών και θηλαστικών καθώς και ένα ολοκληρωμένο μουσείο μανιταριών, το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα. Υπάρχουν περίπου 300 είδη ζώων και αρκετές δεκάδες με τα κυριότερα είδη μανιταριών.
Ο τρόπος παρουσίασης των συλλογών μέσα από διοράματα, αναπαριστά με απόλυτη ακρίβεια, το φυσικό περιβάλλον που διαβιούν τα ζώα και αναπτύσσονται τα μανιτάρια. Η ποιότητα των εκθεμάτων είναι εξαιρετική. Η τοποθέτησή τους στο χώρο γίνεται σε θεματικές ενότητες, και τα εκθέματα κατανέμονται ανάλογα με τον τύπο του οικοσυστήματος στο οποίο ανήκουν. Για τα μανιτάρια έχει σχεδιαστεί ένας πρωτότυπος τρόπος παρουσίασης, ο οποίος περιλαμβάνει τρεις φάσεις ανάπτυξης τους παρέχοντας έτσι μια ολοκληρωμένη εικόνα του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται σε κάθε επιμέρους οικοσύστημα.
Η άριστη ποιότητα των εκθεμάτων και το κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον, προδιαγράφουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα και καθιστούν τη Μουσειακή εμπειρία, όχι μόνο ευχάριστη, αλλά και παραγωγική.
Το 2016 το Μουσείο ήταν υποψήφιο για δύο βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων.
Ομαδική Ξενάγηση
Το Μουσείο οργανώνει ξεναγήσεις για ομάδες επισκεπτών, σχολικές τάξεις του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, φοιτητές, ή άλλες ειδικές ομάδες. Μέσα από τις περιηγήσεις οι επισκέπτες γνωρίζουν καλύτερα τα εκθέματα του μουσείου, τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το περιβάλλον και τα επιμέρους οικοσυστήματα του. Για την ομαλή λειτουργία του Μουσείου οι ξεναγήσεις θα προγραμματίζονται μετά από επικοινωνία μαζί τους.

Ατομική Ξενάγηση
Το Μουσείο διαθέτει σύστημα ξενάγησης, σε Ελληνικά και Αγγλικά, με QR κωδικούς. Μπορείτε να σκανάρετε τους QR κωδικούς, που θα βρείτε σε κάθε διόραμα, χρησιμοποιώντας το smartphone ή το tablet σας και να διαβάσετε πληροφορίες για τα εκθέματα.
Το Μουσείο Μανιταριών διαθέτει μια πλουσιότατη συλλογή. Αποτελείται από γλυπτά μανιτάρια κατασκευασμένα ένα προς ένα, διατηρώντας ταυτόχρονα απόλυτη ομοιότητα χρώματος, σχήματος και μεγέθους. Τα μανιτάρια παρουσιάζονται σε τρεις φάσεις της ανάπτυξής τους, έτσι ώστε ο επισκέπτης να διαμορφώνει μια πλήρη εικόνα του κύκλου ζωής τους. Η παρουσίασή τους επίσης γίνεται με βάση το οικοσύστημα που φύεται το κάθε είδος (Οξιά, πεύκο, έλατο, δρυς, λιβάδι κ.λ.π.)
Περπατώντας σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που προσομοιώνει το πραγματικό περιβάλλον μπορείτε να συλλέξετε πληροφορίες και να γνωρίσετε ένα προς ένα τα μανιτάρια.
Στα πλαίσια των πρωτοβουλιών του Μουσείου σχετικά με τα μανιτάρια, προτείνονται συγκεκριμένες δραστηριότητες, που σας φέρνουν μέσα στη φύση και δίπλα στο μαγευτικό και σχετικά άγνωστο περιβάλλον των μανιταριών.
Σε μικρή απόσταση από το Μουσείο και σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορείτε να αναζητήσετε, να καταγράψετε, να φωτογραφίσετε, να μαζέψετε, να μαγειρέψετε και τελικά να γευτείτε, αυτό το προϊόν που η φύση έχει χαρίσει απλόχερα στα ελληνικά βουνά και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή.
Η αναζήτηση και το μάζεμα των μανιταριών γίνεται σε παραπλήσια δάση και λιβάδια, με την παρουσία έμπειρων οδηγών και μανιταροσυλλεκτών, γεγονός που διασφαλίζει μια εξαιρετική εμπειρία.
Μαθήματα μαγειρικής, αλλά και γευστικές εμπειρίες, μπορείτε να απολαύσετε είτε στο βουνό, είτε σε ένα εξαιρετικό εστιατόριο, με θέα τα Μετέωρα και μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον.
Επίσης, διοργανώνονται σεμινάρια και συζητήσεις μανιταρογνωσίας, μέσα από τα οποία οι συμμετέχοντες αποκτούν βασικές γνώσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες, προκειμένου να γνωρίσουν σε βάθος τους ξεχωριστούς αυτούς κατοίκους των ελληνικών βουνών.
Το Μουσείο έχει πωλητήριο για προϊόντα από μανιτάρι & άλλα εκλεκτά τρόφιμ, όπως Μανιτάρια σε λάδι, Αφυδατωμένα Μανιτάρια, Σούπες & μίγματα με μανιτάρι, Ζυμαρικά με μανιτάρια, Γλυκά, Σοκολάτες & Λικέρ, Προϊόντα με Τρούφα, Πούδρες Μανιταριών, Αναμνηστικά, Διακοσμητικά, Βιβλία κλπ.
To Moυσείο κάθε χρόνο διοργανώνει και κυνήγι τρούφας, ενώ διάσημοι σεφ μαγειρεύουν για τους συμμετέχοντες μακαρονάδες με τρούφα.
Εξειδικευμένα τρουφόσκυλα, με τον εκπαιδευτή τους, επιδίδονται στην εύρεση του μοναδικού αυτού καρπού της ελληνικής φύσης, προσφέροντας ένα ανεπανάληπτο θέαμα.


Δραστηριότητες
Η ξεχωριστή φυσική ομορφιά και το ιδιαίτερο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής των Μετεώρων προσφέρουν την ευκαιρία σε κάθε επισκέπτη να πραγματοποιήσει οργανωμένα ή αυτόνομα διάφορες κινητικές δραστηριότητες που θα του προσφέρουν ψυχαγωγία, χαλάρωση και μια βαθύτερη σύνδεση με τη μυστηριακή ατμόσφαιρα που καθηλώνει.
Πεζοπορία
Τα Μετέωρα προσφέρουν πολλές και ποικίλες δυνατότητες για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Ανάμεσα στους βράχους, αλλά και από τα ριζά τους μέχρι τις κορυφές τους, βρίσκονται μονοπάτια χαραγμένα από την φύση και τον άνθρωπο. Υπάρχουν βιβλία και τουριστικοί οδηγοί ειδικά για τα μονοπάτια των Μετεώρων.
Υπάρχουν δύο βασικές διαδρομές για να φτάσει κανείς στα έξι μοναστήρια που λειτουργούν, αλλά και στα κατάλοιπα άλλων. Τα μονοπάτια δεν είναι δύσκολα όσο κι αν αυτή είναι η πρώτη εντύπωση αντικρίζοντας τους βράχους. Πρέπει, βέβαια, να υπάρχει προηγούμενη εμπειρία στην πεζοπορία.
Η ωραιότερη εποχή για πεζοπορία είναι η άνοιξη, αλλά η δραστηριότητα μπορεί να πραγματοποιηθεί όλες τις εποχές. Όχι, όμως, τις μέρες με βροχή, επειδή τα βράχια γλιστράνε.
Ποδηλασία
Οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν τους κρυμμένους θησαυρούς των Μετεώρων με ποδήλατο βουνού έχοντας την δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ διαδρομών με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας.
Στην περιοχή δραστηριοποιούνται επαγγελματίες οδηγοί που διαθέτουν τεχνογνωσία και τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Αναρρίχηση
Ατομική δραστηριότητα με αίσθηση ελευθερίας και αυτοπεποίθησης. Οι αναρριχητές μπορούν να ανέβουν σε όλους τους βράχους εκτός από αυτούς, στους οποίους υπάρχουν κατοικημένα μοναστήρια. Εκατό βράχοι και επτακόσιες διαδρομές προσφέρουν συγκινήσεις σε αναρριχητές κάθε επιπέδου. Όλες οι διαδρομές έχουν ανοιχτεί παραδοσιακά, από κάτω προς τα πάνω, και έχουν διάφορους βαθμούς δυσκολίας, από εύκολες μέχρι πολύ δύσκολες.
Όλες οι σχολές ορειβασίας προβλέπουν τουλάχιστον ένα Σαββατοκύριακο στο πεδίο των Μετεώρων, ενώ στην περιοχή υπάρχουν εκπαιδευτές για κάθε ενδιαφερόμενο.
Και οι τέσσερις εποχές του χρόνου είναι κατάλληλες για αναρρίχηση, αλλά η βροχή είναι απαγορευτικός παράγοντας. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγονται οι πολύ ζεστές καλοκαιρινές μέρες.
Rappel
Rappel ονομάζεται η καταρρίχηση πεδίων με χρήση αναρριχητικού εξοπλισμού. Είναι ένα εύκολο σπορ που δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία.
Ειδικοί με πλήρη εξοπλισμό δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Η δραστηριότητα πραγματοποιείται όλο το χρόνο.
Rafting
Στη σκιά των βράχων, ρέει ο ποταμός Ίωνας (τμήμα του Πηνειού). Γνωρίστε ή απολαύστε ξανά την δραστηριότητα του rafting μέσα σε ένα μοναδικό, φυσικό τοπίο. Ζήστε μια μοναδική εμπειρία διασχίζοντας μια απόσταση 8km περίπου δίπλα στο παραποτάμιο πλατανόδασος με θέα τους βράχους των Μετεώρων. Ιδανικό ποτάμι για όλες τις ηλικίες και για αρχάριους rafters με περάσματα 1ου και 2ου βαθμού.
Στην περιοχή λειτουργούν σχολές που έχουν στη διάθεσή σας έμπειρους εκπαιδευτές και τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Η δραστηριότητα πραγματοποιείται από Σεπτέμβρη έως Ιούνιο.


iefimerida.gr