Μετά από 8μήνες σιωπής ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Ηλίας Βλαχογιάννης έδωσε την πρώτη του συνέντευξη στη Ραδιοφωνική Λέσχη 97,6.

Ανέφερε ότι δεν περίμενε την 4η θέση που κατέλαβε στις περασμένες εκλογές.

Όπως υποστήριξε «πολεμήθηκα από συγκεκριμένα συμφέροντα, και πολεμήθηκα άτιμα». 

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν αποχωρεί από την πολιτική σκηνή δηλώνοντας «παρών».

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

« Ήταν καλό το διάστημα της “σιωπής μου”, ήταν μια συνειδητή μου απόφαση να μη μιλήσω καθόλου αυτούς τους 8 μήνες από τις  εθνικές εκλογές του Ιουλίου.

Εγώ ξέρω πώς παίχτηκε το παιχνίδι στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Η πολιτική αλλά και οι πολιτικοί είναι το προσκήνιο και το παρασκήνιο.

Επικράτησε το παρασκήνιο και το μάρκετινγκ, δηλαδή ποιοι θέλουν να παίξουν ποιους πολιτικούς. Εγώ δεν μπήκα σ' αυτό το παιχνίδι και από πολλά μέσα ενημέρωσης ήμουν αποκλεισμένος, άλλα πάλι μέσα έλεγαν πως δεν θα ήμουν εγώ στο ψηφοδέλτιο, αλλά θα είναι ο ανιψιός μου, ο κουνιάδος μου, ο ξάδερφος μου, με είχαν εν ολίγοις  αποκλεισμένο, τα έλεγαν αυτά σκοπίμως για να μου προκαλέσουν φθορά.

Εγώ από λεφτά δεν βγήκα στις τελευταίες εκλογές, γιατί δεν είχα κι εγώ να δώσω στα μέσα ενημέρωσης να με παίζουν όσα έδωσαν κι οι άλλοι, ξεκάθαρα πράγματα. Θα πω κάποια πράγματα στην ώρα τους. Κάποια μέσα είναι τζουκ-μποξ για κάποιους υποψηφίους.

Δεν την περίμενα την 4η θέση που κατέλαβα στις 7 Ιουλίου. Πολεμήθηκα από συγκεκριμένα συμφέροντα, και πολεμήθηκα άτιμα.

Εγώ είμαι ικανοποιημένος από τον εαυτό μου, από την οικογένεια μου και από τους φίλους μου και θέλω να αισθάνονται υπερήφανοι γιατί δώσαμε έναν έντιμο προεκλογικό αγώνα, χωρίς να πούμε ψέματα ή να υποσχεθούμε πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε, περπατάμε με το κεφάλι ψηλά.

Έχω άλλη αντίληψη για τον ρόλο του βουλευτή. Πιστεύω πως ο βουλευτής εκφράζει πρωτίστως τη συνείδησή του και τους πολίτες, οφείλει να στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τυχόν λάθη που βλέπει πως κάνει, να προλαβαίνει την όποια υποβόσκουσα δυσφορία του κόσμου.

Δεν μπορεί να είναι μόνο ο χορός και η σέλφι φωτογραφία, και αυτά καλώς υπάρχουν αλλά δεν είναι μόνο αυτά για έναν βουλευτή. Και εγώ δεν ήμουν ένας αρεστός βουλευτής, και αυτό το πλήρωσα γιατί πάντα έλεγα την άποψη μου.

Είναι νωρίς ακόμα στους 8 μήνες για να κρίνουμε την πορεία των τρικαλινών κυβερνητικών βουλευτών, θα τους κρίνουμε στο τέλος της θητείας τους  και αφού τους εξέλεξαν οι πολίτες είναι άριστοι. Εμένα δεν με ήθελαν τόσο συγκρουσιακό, ήθελαν από τον Ηλία Βλαχογιάννη να “χτυπάει κι αυτός καμία πλάτη”.

Τον Ηλία Βλαχογιάννη τον θεωρούσαν όλοι μια σταθερή πολιτική δύναμη και προσπαθούσαν όλοι να πάρουν ψήφους από τον Βλαχογιάννη. Για τον Μικέλη Χατζηγάκη δεν έχω άποψη να πω κάτι.

Δεν θέλω να μπω στη λογική  το αν με βοήθησαν από το θεσμό της νομαρχίας, (Μιχαλάκης, Καρανάσιος, Μπάρδας), γιατί πολλοί αναδείχθηκαν επί ημερών μου. Εγώ έδωσα τον αγώνα μου πρωτίστως με τους απλούς ανθρώπους, αυτούς εκφράζω και αυτοί με εκφράζουν.

Αν η ενασχόληση μου με τα κοινά είχε τελειώσει στις 7 Ιουλίου, σήμερα δεν θα ήμουν εδώ σήμερα να μιλάω. Θα δούμε για πού θα βάλουμε πλώρη, όλα στην ώρα τους. Πρώτα μιλάμε με τον πρωθυπουργό και μετά αποφασίζουμε, με αυτόν θα αποφασίσω. Και προφανώς δεν αποχωρώ από την πολιτική σκηνή. Είμαι παρών.

Κρατάω πως δεν αδίκησα κανέναν, συνεργάστηκα με όλους δίκαια και έντιμα, δεν χρησιμοποίησα την ψήφο του τρικαλινού λαού για μένα, θεωρώ πως τον υπηρέτησα όσο καλύτερα και εντιμότερα μπορούσα. Δεν βγήκα βουλευτής, δεν χάλασε ο κόσμος.

Ο κόσμος με τίμησε, χόρτασα αξιώματα περισσότερο ίσως και απ' ότι άξιζα, αλλά δεν αποχωρώ γιατί οι 10.000 ψήφοι που μου έδωσαν το καλοκαίρι, δεν σημαίνει αποχώρηση. Είμαι παρών, θα μιλήσω με τον πρωθυπουργό και από εκεί και πέρα θα κάνουμε αυτό που πρέπει.

Για το θέμα του διοικητή του Νοσοκομείου, δεν κατάλαβα γιατί σηκώθηκε τόσο θόρυβος για τον Κώστα Πατέρα και δη από τρικαλινούς, τι τους ενοχλούσε που ένας τρικαλινός θα πήγαινε διοικητής στην Καρδίτσα, όλοι οι άλλοι πληρούσαν την αξιοκρατία και δεν την πληρούσε ο Κώστας Πατέρας; 

Ο Τραμπ είναι μεγαλύτερος ηλικιακά και κυβερνά όλον τον κόσμο, οι τρικαλινοί θα είχαν χασούρα αν διοικούσε το Γ.Ν.Τ ο Κώστας Πατέρας; Αφού τον έβαλαν ας τον άφηναν να δοκιμαστεί, να κριθεί, δεν μπορεί να τον επιλέγεις τη μια μέρα και μετά να ζητάς να παραιτείται.

Για τις εκλογές στο Δήμο Μετεώρων, εγώ προσπάθησα να μην έχω καμία ανάμιξη. Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ κατέβηκε υποψήφιος δήμαρχος Μετεώρων με δική του απόφαση, την οποία πήρε μόνος του.

Εγώ είχα για αυτή του την απόφαση αντίθετη άποψη και από την στιγμή που κατέβηκε προσπάθησαν να μην επηρεάσω κανέναν. Πιστεύω πως με αδίκησε η ομάδα Σινάνη στην Καλαμπάκα, και αυτό επηρέασε και τις δικές μου μετά εκλογές στο αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου.

Με τον δήμαρχο Πύλης τον κ. Μαράβα, τώρα πια δεν υπάρχουν σχέσεις, μπορεί να μιλάμε αλλά δεν έχουμε πλέον σχέσεις. Δεν ήταν μαζί μου στις εθνικές εκλογές, δεν ξέρω αν με πολέμησε, αισθάνθηκα όμως πως μαζί μου δεν ήταν. Βέβαια σε όλες τις εκλογές μένει μια πικρία, αλλά ότι ίσχυε χθες, δεν σημαίνει πως θα ισχύει και σήμερα ή αύριο.

Για μένα προσωπικά το πρώτο σοβαρό θέμα της χώρας είναι τα ελληνοτουρκικά και μέχρι στιγμής ο Υπουργός Εξωτερικών τα έχει πάει καλά και ως χώρα έχουμε πετύχει συμμαχίες που δεν τις είχαμε.

Δεύτερο ζήτημα είναι το μεταναστευτικό-προσφυγικό και η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ελεύθερες, δεν ήθελε από ιδεοληψία να τις ελέγχει.

Για μένα η κυβέρνηση σ' αυτό το ζήτημα άργησε να πάρει τα μέτρα που έπρεπε να πάρει, προφανώς δεν εκτίμησε το μέγεθος του προβλήματος, δεν εκτίμησε σωστά τις ροές των μεταναστών. Το μέτρο της επίταξης χώρων για κλειστά κέντρα, έπρεπε να το είχε πάρει πολύ νωρίτερα, έπρεπε να το είχε κάνει από το καλοκαίρι.

Στη γενική οικονομία η χώρα πάει καλά, για πρώτη φορά δανείζεται με ιστορικά χαμηλά ποσά επιτοκίου, δείχνουν εμπιστοσύνη οι αγορές πλέον. Πρέπει όμως να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις που έπρεπε να έχουν γίνει από χθες.

Στο θέμα της ασφάλειας στο εσωτερικό της χώρας, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης ο κ. Χρυσοχοΐδης τα πάει καλά. Δεν έχω κανένα πρόβλημα γιατί ήταν ΠΑΣΟΚ παλιά, ας έκανε κι έναν του ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να εφαρμόζει την πολιτική που περιγράφεται στο πρόγραμμα της Ν.Δ. Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα, αρκεί να πιάνει ποντίκια, αφού λοιπόν τα πάει καλά, για μένα είναι καλός υπουργός ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Γενικώς πιστεύω, όχι μόνο εγώ, αλλά και οι πολίτες βαθμολογούν παραπάνω απ' ότι περίμεναν την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν θεωρώ πως διαψεύστηκαν οι ελπίδες τους, αλλά έχουμε μπροστά μας 3,5 δύσκολα χρόνια στα οποία θα πρέπει να τρέξουμε τα κοινωνικά θέματα.

Το θέμα του υδροηλεκτρικού Μεσοχώρας μπορεί να λειτουργήσει και μέσα στην επόμενη διετία, αρκεί να υπάρχει ένας φορέας που θα μπει μπροστά και θα πάρει την ευθύνη να τρέξει τα έργα.

Εμείς ως το 2009 τα είχαμε κάνει σχεδόν όλα με την συνδρομή του αξιολογότερου όλων των δημάρχων που ήταν ο Λάκης Παντέρας και το λέω δημόσια αυτό πως ήταν ο αξιολογότερος όλων των δημάρχων για το θέμα της Μεσοχώρας, το πήρε πάνω του και είχε πει θέλω το έργο να γίνει.

Ο Περιφερειάρχης ο κ. Αγοραστός μπορεί να το κάνει το συγκεκριμένο έργο, γιατί είναι ένας δραστήριος περιφερειάρχης και δεν είναι κακό που έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του και λέει, ότι μπορεί το συγκεκριμένο έργο να το τρέξει και να το κάνει, μια χαρά είναι η συμπεριφορά του κ. Αγοραστού.»