Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο των λαθροϋλοτομιών και της διακίνησης παράνομα υλοτομημένης ξυλείας κυρίως καυσόξυλων που λόγω της οικονομικής συγκυρίας τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί, οι Δασικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων (Διεύθυνση Δασών –Δασαρχεία) υλοποιούν και φέτος «Ειδικό Πρόγραμμα» πρόληψης λαθροϋλοτομιών. Η υλοποίηση, όπως επίσημα δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, γίνεται στα πλαίσια εφαρμογής σχετικών Διαταγών της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας –Στερεάς Ελλάδας.
Πρόγραμμα επιφυλακής
Για την επιτυχία του εν λόγω προγράμματος τα Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας με το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουν, εφαρμόζουν, όπως αναφέρεται από τη Διεύθυνση Δασών Τρικάλων, πρόγραμμα επιφυλακής κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες όλες τις εργάσιμες ημέρες αλλά και Σάββατα- Κυριακές και εξαιρέσιμες καθώς και πρόγραμμα περιπολιών καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου,με συνεχείς παρουσίες, αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα σημεία τέλεσης των λαθροϋλοτομιών αλλά και διακίνησης των παράνομων δασικών προϊόντων.
Το όλο πρόγραμμα θα υποστηρίζεται, θα ελέγχεται και θα συντονίζεται από τη Διεύθυνση Δασών Τρικάλων, με τη συγκρότηση συνεργείων επιφυλακής και περιπόλων όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Υπενθυμίζεται ότι για τους παραβάτες λαθροϋλοτόμους και διακινητές δασικών προϊόντων θα εφαρμοστούν αυστηρά οι εκ του Νόμου προβλεπόμενες κυρώσεις.
Έχουν ανάγκες
Τέλος, η Διεύθυνση Δασών κάνει γνωστό, για ακόμη μία φορά όπως όσοι εκ των κατοίκων που διαμένουν μόνιμα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Π.Ε. Τρικάλων και έχουν ανάγκες προμήθειας καυσόξυλων για τη θέρμανσή τους, δεν ικανοποιούνται οι ατομικές ανάγκες από Δημόσια ή Δημοτικά δάση της περιοχής των σε εφαρμογή εγκεκριμένων Διαχειριστικών Μελετών, τους παρέχεται η δυνατότητα να ικανοποιηθούν με διάφορους τρόπους, όπως από υπολείμματα υλοτομιών, ξερά και κατακείμενα δέντρα, δέντρα από αγρούς κ.τ.λ αρκεί να απευθύνονται στις κατά τόπους δασικές αρχές της Π.Ε. Τρικάλων και να μην ενεργούν από μόνοι τους.
Στην προσπάθειά μας αυτή, τονίζει ο διευθυντής δασών Τρικάλων κ. Χρήστος Κουτσονάσιος θέλουμε αρωγούς όλους τους πολίτες γιατί η προστασία των Δασών και των Δασικών οικοσυστημάτων γενικά, αποτελούν δημόσιο αγαθό και περιουσία όλων μας.