Με ανοιχτή επιστολή της οικολογικής οργάνωσης Αχελώου Ρους, την οποία υπογράφει ο Γιώργος Χονδρός, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των πρωταγωνιστών κατά της υλοποίησης του υδροηλεκτρικού Φράγματος της Μεσοχώρας, ζητά από τον δήμαρχο Πύλης να μην συνεναίσει στην δημιουργία του έργου, το οποίο θα αφανίσει, όπως αναφέρει, το σημερινό χωριό της Μεσοχώρας.

Η επιστολή έχει ως εξής:

"Προς τον Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου Πύλης

Αξιότιμε Κύριε Δήμαρχε,

Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Με την ευκαιρία της επίσκεψης σας στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Κύριο Σ. Φάμελλο, με αίτημα την άμεση υπογραφή της ΑΕΠΟ για το φράγμα Μεσοχώρας, σας θέτουμε τα παρακάτω αμείλικτα ερωτήματα.

Ως Δημοτική Αρχή έχετε το αυτονόητο καθήκον να προασπίζετε τα συμφέροντα του Δήμου και των Δημοτών σας.   Αυτό προέχει έναντι οποιουδήποτε άλλο Εθνικού ή Περιφερειακού καθήκοντος για τα οποία είναι άλλοι αρμόδιοι. 

Η υπογραφή της συγκεκριμένης ΑΕΠΟ (Απόφασης έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων) σημαίνει ότι υλοποιείτε το φράγμα της Μεσοχώρας στη βάση της ΜΠΕ (Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) η οποία για την Κοινότητα Μεσοχώρας προβλέπει με σαφήνεια τα παρακάτω:

Απαλλοτρίωση ολόκληρου του Χωριού, κατακλυζόμενου και μη κατακλυζόμενου.  

Στο μη κατακλυζόμενο που απαλλοτριώνεται δήθεν για λόγους ασφαλείας, το ΣΧΟΑΠ του Δήμου Πύλης χωροθετεί τουριστικές χρήσεις.  Για τους κατοίκους είναι επικίνδυνο για τους τουρίστες όχι;

Οι δύο περιοχές που έχουν επιλεγεί για την λεγόμενη «μετεγκατάσταση», Σπίτια και Βαρκά είναι απολύτως ακατάλληλες και δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. 

Η ΜΠΕ και ο νόμος 3734 του 2009 προβλέπουν προσωρινή μετεγκατάσταση των κατοίκων σε πρόχειρες κατασκευές (κοντέϊνερ…;). (Βλέπε ΜΠΕ και τις φωτογραφίες που σας επισυνάπτω). 

Με βάση λοιπόν την τρέχουσα ΜΠΕ, αν αυτή υπογραφεί από τον Υπουργό, ΟΛΟΚΛΗΡΗ η ΜΕΣΟΧΩΡΑ εξαφανίζεται. Αναλαμβάνεται ως ΔΣ αλλά και ο καθένας σας ξεχωριστά αυτήν την ευθύνη; Με προφορικές δεσμεύσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, της ΔΕΗ αλλά και της Κυβέρνησης δεν χτίζονται σπίτια και Χωριά, πόσο μάλλον στην περίπτωση της Μεσοχώρας όπου η αφερεγγυότητα της ΔΕΗ και της Πολιτείας είναι τόσο παροιμιώδης όσο και διαχρονική. 

Καθαρές κουβέντες

Με την τρέχουσα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων την υπογραφή της οποίας με επιμονή ζητάτε, η Μεσοχώρα δεν διασώζεται. Οφείλετε ως Δημοτική Αρχή να ζητήσετε από την Κυβέρνηση και την ΔΕΗ να αλλάξουν την μελέτη  και να διασφαλίσουν την Μεσοχώρα στην θέση που βρίσκεται σήμερα. Η ΔΕΗ και το Υπουργείο έχουν στη διάθεσή τους πρόσφατη επιστημονική έρευνα του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας – εκπονήθηκε κατά παραγγελία του Υπουργείου - που πιστοποιεί την δυνατότητα παραμονής της Μεσοχώρας στην σημερινή της θέση. Ως Δημοτική Αρχή οφείλεται να αξιοποιήσετε αυτή την δυνατότητα και όχι να ζητάτε επίμονα την υπογραφή της ΑΕΠΟ που προβλέπει την απομάκρυνση της Μεσοχώρας από την περιοχή με συνέπεια τον αφανισμό της. 

Οι επιλογές σας είναι δύο: Να καταγραφείτε στην ιστορία  ως η Δημοτική Αρχή που θα αφανίσει την Μεσοχώρα ή ως εκείνη που θα την διασώσει. Η επιλογή είναι δικιά σας Κύριε Δήμαρχε, αλλά και κάθε Δημοτικού Συμβούλου ξεχωριστά. Να σας επισημάνουμε δε με την ευκαιρία ότι μέχρι σήμερα η ιστορία δικαιώνει τον δίκαιο αγώνα που κάνουν οι Μεσοχωρίτες για να διασώσουν το Χωριό τους και να προστατέψουν το περιβάλλον της περιοχής

Συνταχθείτε μαζί τους και όχι με τα πρόσκαιρα συμφέροντα που η ιστορία γρήγορα τα ξεχνάει. (Μια μικρή ματιά προς τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές θα σας πείσει..).

Με ιδιαίτερη τιμή

Γιώργος Χονδρός

«Αχελώου Ρους»

Υ.Γ1: σας επισυνάπτουμε αποσπάσματα από την ΜΠΕ, την έρευνα Κωμοδρόμου και τον νόμο 3734

Τ.Γ2: Η θέση μας τόσο για την Εκτροπή του Αχελώου όσο και το Φράγμα της Μεσοχώρας παραμένει διαχρονικά η ίδια."